تاریخچه ی پرچم ایران

برای سفارش تبلیغات کلیک کنید
برای سفارش تبلیغات کلیک کنید
برای سفارش تبلیغات کلیک کنید

موضوعات

اخبار

اخبار سیاسی و اجتماعی

اخبار گوناگون

اخبار ورزشی

اخبار حوادث

اخبار فرهنگی و هنری

اخبار علمی و آموزشی

اخبار اقتصادی و بازرگانی

وبگردی

سرگرمی

فال و طالع بینی

مطالب طنز و خنده دار

معما و تست هوش

خواندنی و دیدنی

دنیای بازیگران

ترول

پ ن پ

ورزشی

زیبایی اندام

درمان با ورزش

ورزش عمومی

تاریخچه رشته های ورزشی

معرفی ورزشکاران

فوتبال

والیبال

کشتی

بسکتبال

گالری تصاویر

عکس های خنده دار

عکس های عاشقانه

عکس های جالب و دیدنی

عکس های طبیعت

عکس های خوانندگان

عکس های حیوانات

عکس های سه بعدی

عکس های وسایل نقلیه

عکس های بازیگران

والپیپر

کارت پستال

کاریکاتور

تصاویر ویژه روز

اس ام اس SMS

اس ام اس مناسبتی

اس ام اس انگلیسی

اس ام اس تبریک

اس ام اس تسلیت

اس ام اس سرکاری

اس ام اس طنز و خنده دار

اس ام اس عاشقانه

اس ام اس فصل ها

اس ام اس فوتبالی

اس ام اس اقوام ایرانی

اس ام اس متفرقه

اس ام اس شب یلدا

اس ام اس ماه محرم

اس ام اس عید غدیر

اس ام اس عید قربان

اس ام اس عید نوروز

اس ام اس ماه رمضان

اس ام اس میلاد امام زمان

اس ام اس روز پدر

اس ام اس روز مادر

اس ام اس روز معلم

اس ام اس چهارشنبه سوری

اس ام اس دلتنگی

اس ام اس فلسفی

پزشکی سلامت

بیماری ها و راه های درمان

پیشگیری بهتر از درمان

داروهای گیاهی و طب سنتی

بهداشت بانوان

تغذیه سالم

بهداشت کودکان

رژیم درمانی

ورزش درمانی

ایدز و اعتیاد

بهداشت فردی

ادبیات

عاشقانه

داستان

شعر و مشاعره

ضرب المثل

اسرار خانه داری

تزئینات عقد و عروسی

نظافت

نکات مهم آشپزی

هنر در منزل

نگه داری مواد غذایی

مهارت های زندگی

متفرقه

دنیای مد و زیبایی

لباس و کیف و کفش

دکوراسیون و چیدمان

مد و مدگرایی

طلا و جواهرات

اخبار مد و ستاره ها

روانشناسی

مشاوره خانواده

تست روانشناسی

روانشناسی زناشویی

روانشناسی کودکان

برای زندگی بهتر

والدین موفق

فرزندان و امتحانات

آرایش و زیبایی

لوازم آرایشی

آرایش صورت

آرایش مو

سلامت پوست

سلامت مو

گردشگری ایران و جهان

مکان های تفریحی ایران

مکان های تاریخی ایران

مکان های زیارتی ایران و جهان

عجایب گردشگری

مکان های تفریحی جهان

مکان های تاریخی جهان

سفرنامه

زناشویی

دانستنیهای قبل از ازدواج

دانستنیهای عقد و بعد از ازدواج

دانستنیهای جنسی

بارداری و زایمان

رازهای موفقیت

کوچه پس کوچه های تفاهم

دوران سالمندی

آشپزی و تغذیه

آموزش انواع غذاها

آموزش شیرینی پزی

آموزش انواع مربا و ترشیجات

خواص مواد غذایی

نکات مهم آشپزی

کودکان و والدین

سرگرمی کودکان

تعلیم و تربیت

خلاقیت در کودکان

بیماری های شایع کودکان

شعر و قصه کودکان

رفتار های کودکی تا نوجوانی

تغذیه کودک

روانشناسی کودکان

بچه های سالم

بهداشت مادر و کودک

دانستنی های نوزادان

فرهنگ و هنر

آهنگ(مجاز) و متن

فرهنگ زندگی

هنر و هنرمند

تاریخ و تمدن

هنرهای دستی

فرش و گلیم

نمایشگاه ها در ایران و جهان

دنیای بازیگران

دنیای خوانندگان

مناسبت های روز

مذهبی

کتابخانه مذهبی

زندگینامه بزرگان دین

اصول و فروع دین

داروخانه معنوی

احادیث و سخن بزرگان

اعمال مستحب

آرامش سبز

احکام دین

سایرین در دین

کامپیوتر و اینترنت

اخبار تکنولوژی

گرافیک

سخت افزار

نرم افزار

ترفندهای ویندوز

برنامه نویسی

آموزش

متفرقه

جاوا اسکریپت

علمی

زندگینامه شعرا و دانشمندان ? چرا و چگونه

گزارشهای علمی

گیاهان،حیوانات،آبزیان

آیا می دانید؟؟؟

نوآوری و کشفیات علمی

معرفی رشته ها و مشاغل

دانلود

موزیک های ایرانی

نرم افزار

بازی کامپیوتر

بازی موبایل

نرم افزار موبایل

فیلم و سریال ایرانی

رمان

رمان اگرچه اجبار بود

رمان ته دیگمو پس بده

رمان جدال پر تمنا

رمان قرار نبود

رمان باورم کن

نخستین اشاره در تاریخ اساطیرایران به وجود پرچم، به قیام كاوه آهنگر علیه ظلم و ستم آژیدهاك (ضحاك) برمیگردد. در آن هنگام، كاوه برای آن كه مردم را علیه ضحاك بشوراند، پیشبند چرمی خود را برسر چوبی كرد و آن را بالا گرفت؛ تا مردم گرد او جمع شوند. سپس كاخ فرمانروایخونخوار را در هم كوبید و فریدون را بر تخت شاهی نشانید.
فریدون نیز پس ازآنكه فرمان داد تا پاره چرم پیشبند كاوه را با دیباهای زرد و سرخ و بنفش آراستند ودر و گوهر به آن افزودند، آن را درفش شاهی خواند و بدین سان "درفش كاویان " پدیدآمد. نخستین رنگهای پرچم ایران زرد و سرخ و بنفش بود، بدون آنكه نشانهای ویژه برروی آن وجود داشته باشد. درفش كاویان صرفا افسانه نبوده و به استناد تاریخ تا پیشاز حمله اعراب به ایران، بهویژه در زمان ساسانیان و هخامنشیان، پرچم ملی و نظامیایران را درفش كاویان میگفتند؛ هرچند این درفش كاویانی اساطیری نبوده است.


نخستین اشاره در تاریخ اساطیرایران به وجود پرچم، به قیام كاوه آهنگر علیه ظلم و ستم آژیدهاك (ضحاك) برمیگردد. در آن هنگام، كاوه برای آن كه مردم را علیه ضحاك بشوراند، پیشبند چرمی خود را برسر چوبی كرد و آن را بالا گرفت؛ تا مردم گرد او جمع شوند. سپس كاخ فرمانروایخونخوار را در هم كوبید و فریدون را بر تخت شاهی نشانید.

فریدون نیز پس ازآنكه فرمان داد تا پاره چرم پیشبند كاوه را با دیباهای زرد و سرخ و بنفش آراستند ودر و گوهر به آن افزودند، آن را درفش شاهی خواند و بدین سان "درفش كاویان " پدیدآمد. نخستین رنگهای پرچم ایران زرد و سرخ و بنفش بود، بدون آنكه نشانهای ویژه برروی آن وجود داشته باشد. درفش كاویان صرفا افسانه نبوده و به استناد تاریخ تا پیشاز حمله اعراب به ایران، بهویژه در زمان ساسانیان و هخامنشیان، پرچم ملی و نظامیایران را درفش كاویان میگفتند؛ هرچند این درفش كاویانی اساطیری نبوده است.
به روایت بیشتر كتابهای تاریخی، درفش كاویان زمان ساسانیان از پوست شیر یاپلنگ ساخته شده بود، بدون آنكه نقش جانوری بر روی آن باشد. هر پادشاهی كه به قدرتمی رسید، تعدادی جواهر بر آن می افزود. به هنگام حمله اعراب به ایران، در جنگی كهدر اطراف شهر نهاوند درگرفت، درفش كاویان به دست آنان افتاد و چون آن را همراه بافرش مشهور "بهارستان" نزد عمربن خطاب، خلیفه مسلمانان، بردند، وی از بسیاری گوهرها،درها و جواهراتی كه به درفش آویخته شده بود، دچار شگفتی شد و به نوشته فضل اللهحسینی قزوینی در كتاب المعجم: "... سپس بفرمود تا آن گوهرها را برداشتند و آن پوسترا سوزانیدند ".
با فتح ایران به دست اعراب، ایرانیان تا 200 سال هیچ درفشیا پرچمی نداشتند و تنها دو نفر از قهرمانان ملی ایران زمین، یعنی ابومسلم خراسانیو بابك خرمدین، دارای پرچم بودند. ابومسلم پرچمی یكسره سیاهرنگ داشت و بابكسرخرنگ، به همین روی بود كه طرفداران این دو را سیاهجامگان و سرخجامگانمیخواندند. از آنجایی كه علمای اسلام تصویرپردازی و نگارگری را حرام میدانستند تاسالهای مدید هیچ نقش و نگاری از جانداران بر روی درفشها تصویر نمیشد.

نخستین تصویر بر روی پرچم ایران
در سال 355 خورشیدی (976میلادی) كه غزنویان، با شكست دادن سامانیان، زمام امور را در دست گرفتند، سلطانمحمود غزنوی برای نخستین بار دستور داد نقش یك ماه را بر روی پرچم خود كه رنگ زمینهآن یكسره سیاه بود، زردوزی كنند. سپس در سال 410 خورشیدی (1031 میلادی) سلطانمسعود غزنوی به انگیزه دلبستگی به شكار شیر دستور داد نقش و نگار یك شیر جایگزینماه شود و از آن پس هیچگاه تصویر شیر از روی پرچم ملی ایران برداشته نشد؛ تا انقلاباسلامی در سال (1979 میلادی).

افزوده شدن نقش خورشید بر پشت شیر
در زمان خوارزمشاهیان یا سلجوقیان سكه هایی زده شد كه بر روی آن نقش خورشیدبر پشت آمده بود؛ رسمی كه به سرعت در مورد پرچمها نیز رعایت شد. در مورد علتاستفاده از خورشید، دو دیدگاه وجود دارد: یكی اینكه چون شیر گذشته از نماد دلاوری وقدرت، نشانه ماه مرداد (اسد) هم بوده و خورشید در ماه مرداد در اوج بلندی و گرمایخود است، به این ترتیب همبستگی میان خانه شیر (برج اسد) با میانه تابستان نشان دادهمی شود.
نظریه دیگر بر تاثیر آیین مهرپرستی و میتراییسم در ایران دلالت و از آنحكایت دارد كه به دلیل تقدس خورشید در این آیین، ایرانیان كهن ترجیح دادند خورشیدبر روی سكه ها و پرچم بر پشت شیر قرار گیرد.

پرچم در دوران صفویان
در میان شاهان سلسله صفویان كه حدود 230 سال بر ایران حاكم بودند، تنها شاهاسماعیل اول و شاه تهماسب اول بر روی پرچم خود نقش شیر و خورشید نداشتند. پرچم شاهاسماعیل یكسره سبزرنگ بود و بر بالای آن تصویر ماه قرار داشت. شاه تهماسب نیز چونخود زاده ماه فروردین (برج حمل) بود، دستور داد به جای شیر و خورشید تصویر گوسفند (نماد برج حمل) را هم بر روی پرچمها و هم بر سكه ها ترسیم كنند. پرچم ایران در بقیهدوران حاكمیت صفویان سبزرنگ بود و شیر و خورشید را بر روی آن زردوزی می كردند. البته موقعیت و طرز قرار گرفتن شیر در همه این پرچمها یكسان نبوده، شیر، گاه نشستهبوده، گاه نیمرخ و گاه رو به سوی بیننده. در بعضی موارد هم خورشید از شیر جدا بودهو گاه چسبیده به آن. به استناد سیاحت نامه ژان شاردن جهانگرد فرانسوی استفاده اوبیرق های نوك تیز و باریك كه بر روی آن آیهای از قرآن و تصویر شمشیر دو سر حضرتعلی (ع) یا شیر خورشید بوده، در دوران صفویان رسم بوده است. به نظر می آید كه پرچمایران تا زمان قاجارها، مانند پرچم اعراب، سه گوشه بوده نه چهارگوش.

پرچم در عهد نادرشاه افشار
نادر كه مردی خودساخته بود، توانستبا كوششی عظیم ایران را از حكومت ملوك الطوایفی رها ساخته، بار دیگر یكپارچه و متحدكند. سپاه او از سوی جنوب تا دهلی، از شمال تا خوارزم و سمرقند و بخارا، و از غربتا موصل و كركوك و بغداد و از شرق تا مرز چین پیش روی كرد. در همین دوره بود كهتغییراتی در خور در پرچم ملی و نظامی ایران بهوجود آمد. درفش شاهی یا بیرق سلطنتیدر دوران نادرشاه از ابریشم سرخ و زرد ساخته می شد و بر روی آن تصویر شیر و خورشیدهم وجود داشت؛ اما درفش ملی ایرانیان در این زمان سه رنگ سبز و سفید و سرخ با شیریدر حالت نیمرخ و در حال راه رفتن داشته كه خورشیدی نیمه بر آمده بر پشت آن بود و دردرون دایره خورشید نوشته بود: "المك الله". سپاهیان نادر در تصویری كه از جنگ وی بامحمد گوركانی، پادشاه هند، كشیده شده است، بیرقی سه گوش با رنگ سفید در دست دارندكه در گوشه بالایی آن نواری سبزرنگ و در قسمت پایینی آن نواری سرخ دوخته شده است. شیری با دم برافراشته به صورت نیمرخ در حال راه رفتن است و درون دایره خورشید آنباز هم "المك الله" آمده است. بر این اساس میتوان گفت پرچم سه رنگ عهد نادر مادرپرچم سه رنگ فعلی ایران است. زیرا در این زمان بود كه برای نخستین بار این سه رنگبر روی پرچم های نظامی و ملی آمد، هر چند هنوز پرچمها سه گوشه بودند.

دوره قاجارها، پرچم چهار گوشه
در دوران آغامحمدخان قاجار، سرسلسله قاجاریان، چند تغییر اساسی در شكل و رنگ پرچم داده شد، یكی این كه شكل آنبرای نخستین بار از سه گوشه به چهارگوشه تغییر یافت و دوم این كه آغامحمدخان بهدلیل دشمنی كه با نادر داشت، سه رنگ سبز و سفید و سرخ پرچم نادری را برداشت و تنهارنگ سرخ را روی پرچم گذارد. دایره سفید رنگ بزرگی در میان این پرچم بود كه در آنتصویر شیر و خورشید به رسم معمول وجود داشت، با این تفاوت بارز كه برای نخستین بارشمشیری در دست شیر قرار داده شده بود. در عهد فتحعلی شاه قاجار، ایران دارای پرچمیدوگانه شد. یكی پرچمی یكسره سرخ با شیری نشسته و خورشید بر پشت كه پرتوهای آن سراسرآن را پوشانده بود. نكته شگفتی آور این كه شیر پرچم زمان صلح شمشیر بدست داشت درحالی كه در پرچم عهد جنگ چنین نبود. در زمان فتحعلی شاه بود كه استفاده از پرچمسفید رنگ برای مقاصد دیپلماتیك و سیاسی مرسوم شد. در تصویری كه یك نقاش روس از ورودسفیر ایران "ابوالحسن خان شیرازی" به دربار تزار روس كشیده، پرچمی سفید رنگ منقوشبه شیر و خورشید و شمشیر، پیشاپیش سفیر در حركت است. سالها بعد، امیركبیر از اینویژگی پرچم های سه گانه دوره فتحعلی شاه استفاده كرد و طرح پرچم امروزی را ریخت. برای نخستین بار در زمان محمدشاه قاجار (جانشین فتحعلی شاه) تاجی بر بالای خورشیدقرار داده شد. در این دوره هم دو درفش یا پرچم به كار می رفته است كه بر روی یكیشمشیر دو سر حضرت علی (ع) و بر دیگری شیر و خورشید قرار داشت كه پرچم اول درفش شاهیو دومی درفش ملی و نظامی بود.

امیركبیر و پرچم ایران
میرزا تقیخان امیركبیر، بزرگمرد تاریخ ایران، دلبستگی ویژهای به نادرشاه داشت و به همین سبببود كه پیوسته به ناصرالدین شاه توصیه می كرد شرح زندگی نادر را بخواند. امیركبیرهمان رنگ های پرچم نادر را پذیرفت، اما دستور داد شكل پرچم مستطیل باشد (بر خلافشكل سه گوشه در عهد نادرشاه) و سراسر زمینه پرچم سفید، با یك نوار سبز به عرضتقریبی 10 سانتی متر در گوشه بالایی و نواری سرخ رنگ به همان اندازه در قسمت پایینپرچم دوخته شود و نشان شیر و خورشید و شمشیر در میانه پرچم قرار گیرد، بدون آنكهتاجی بر بالای خورشید گذاشته شود. بدین ترتیب پرچم ایران تقریبا به شكل و فرم پرچمامروزی ایران درآمد

انقلاب مشروطیت و پرچم ایران
با پیروزی جنبش مشروطه خواهی در ایران و گردن نهادن مظفرالدین شاه به تشكیل مجلس، نمایندگانمردم در مجلس های اول و دوم به كار تدوین قانون اساسی و متمم آن می پردازند. در اصلپنجم متمم قانون اساسی آمده بود: "الوان رسمی بیرق ایران، سبز و سفید و سرخ و علامتشیر و خورشید است"، كاملا مشخص است كه نمایندگان در تصویب این اصل شتابزده بودهاند. زیرا اشاره ای به ترتیب قرار گرفتن رنگها، افقی یا عمودی بودن آنها، و این كهشیر و خورشید بر كدام یك از رنگها قرار گیرد، به میان نیامده بود. همچنیندربارهًوجود یا نبود شمشیر یا جهت روی شیر ذكری نشده بود. به نظر می رسد بخشی ازعجله نمایندگان به دلیل وجود شماری روحانی در مجلس بوده كه استفاده از تصویر راحرام می دانستند. نمایندگان نواندیش در توجیه رنگهای به كار رفته در پرچم بهاستدلالات دینی متوسل شدند، بدین ترتیب كه می گفتند رنگ سبز، رنگ دلخواه پیامبراسلام (ص) و رنگ دین است، بنابراین پیشنهاد میشود رنگ سبز در بالای پرچم ملی ایرانقرار گیرد. در مورد رنگ سفید نیز به این حقیقت تاریخی استناد شد كه رنگ سفید رنگمورد علاقه زرتشتیان است، اقلیت دینی كه هزاران سال در ایران به صلح و صفا زندگیكرده اند و این كه سفید نماد صلح، آشتی و پاكدامنی است و لازم است در زیر رنگ سبزقرار گیرد. در مورد رنگ سرخ نیز با اشاره به ارزش خون شهید در اسلام، بهویژه امامحسین (ع) و جان باختگان انقلاب مشروطیت، به ضرورت پاسداشت خون شهیدان اشاره شد. وقتی نمایندگان روحانی با این استدلالات مجاب شده بودند و زمینه مساعد شده بود،نواندیشان حاضر در مجلس سخن را به موضوع نشان شیر و خورشید كشاندند و این موضوع رااین گونه توجیه كردند كه انقلاب مشروطیت در مرداد (سال 1285 هجری شمسی 1906 میلادی) به پیروزی رسید یعنی در برج اسد (شیر). از سوی دیگر چون اكثر ایرانیان مسلمان شیعهو پیرو علی هستند و اسدالله از القاب حضرت علی (ع) است، بنابراین شیر هم نشانهمرداد است و هم نشانه امام اول شیعیان. در مورد خورشید نیز چون انقلاب مشروطه درمیانه ماه مرداد به پیروزی رسید و خورشید در این ایام در اوج نیرومندی و گرمای خوداست، پیشنهاد شد خورشید را نیز بر پشت شیر سوار كنند كه این شیر و خورشید هم نشانهعلی (ع) باشد هم نشانه ماه مرداد و هم نشانه چهاردهم مرداد، یعنی روز پیروزی مشروطهخواهان، و البته وقتی شیر را نشانه پیشوای امام اول (ع) بدانیم، لازم است شمشیرذوالفقار را نیز به دستش بدهیم. بدین ترتیب برای اولین بار پرچم ملی ایران به طوررسمی در قانون اساسی به عنوان نماد استقلال و حاكمیت ملی مطرح شد. در سال 1336منوچهر اقبال، نخست وزیر وقت، به پیشنهاد هیاتی از نمایندگان وزارت خانه های خارجه،آموزش و پرورش و جنگ طی بخشنامهای ابعاد و جزئیات دیگر پرچم را مشخص كرد. بخشنامه دیگری در سال 1337 در مورد تناسب طول و عرض پرچم صادر و طی آن مقرر شد طولپرچم اندكی بیش از یك برابر و نیم عرضش باشد.


پرچم بعد از انقلاباسلامی
در اصل هجدهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مصوب سال 1358 (1979میلادی) در مورد پرچم گفته شده است كه پرچم جمهوری اسلامی از سه رنگ سبز، سفید وسرخ تشكیل می شود و نشانه جمهوری اسلامی (تشكیل شده با حروف الله اكبر) در وسط آن قرار دارد

موضوع: فرهنگ و هنر,تاریخ و تمدن,

نویسنده:

تاریخ: شنبه 25 خرداد 1392 ساعت:

نظرات(0)

تعداد بازديد : 375

به این پست رای دهید:

بخش نظرات این مطلب


کد امنیتی رفرش

آمار

آمار مطالب آمار مطالب
کل مطالب : 762
کل نظرات : 23
آمار کاربران آمار کاربران
افراد آنلاین : 4
تعداد اعضا : 91
آمار بازدیدآمار بازدید
بازدید امروز : 238
بازدید دیروز : 251
ورودی امروز گوگل : 0
ورودی گوگل دیروز : 13
آي پي امروز : 125
آي پي ديروز : 130
بازدید هفته : 1,403
بازدید ماه : 10,326
بازدید سال : 95,978
بازدید کلی : 1,892,800
اطلاعات شما اطلاعات شما
آی پی : 3.23.92.209
مرورگر : Safari 5.1
سیستم عامل :
امروز : جمعه 28 اردیبهشت 1403

ورود کاربران


رمز عبور را فراموش کردم ؟

عضويت سريع

نام کاربری :
رمز عبور :
تکرار رمز :
موبایل :
ایمیل :
نام اصلی :
کد امنیتی :
 
کد امنیتی
 
بارگزاری مجدد